Ședință CNSU pentru acordarea de ajutor în cazul incendiilor din Franța. România trimite 77 de pompieri la Bordeaux
Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru acordarea unui ajutor umanitar autorităților din Franța. Decizia a fost luată după discuții cu președintele Klaus Iohannis.
România vine în ajutorul Franței
Update 17.20. România va trimite 77 de pompieri cu două avioane NATO la Bordeaux, Franța, pentru a ajuta autoritățile locale să facă față incendiilor masive de vegetație.
„ În urma analizei, am hotărât să folosim avioane de la baza de transport strategic care aparțin forțelor NATO și astăzi vor veni două avioane C17, avioane foarte mari de transport. Un avion va ateriza la București și unul la Timișoara”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
„Au fost mobilizați pompierii către București și către Timișoara din mai multe județe, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele 2 avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franța. Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare.
Forțele noastre de intervenție vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri până în Franța”, a declarat Arafat.
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, vor susţine o informare de presă la finalul ședinței.
Peste 1.000 de pompieri se luptă cu un incendiu „monstruos” în sud-vestul Franței, care a distrus deja aproape 7.000 de hectare de pădure, potrivit autorităților.
Flăcările violente din apropierea orașului Bordeaux au distrus mai multe case și au forțat 10.000 de locuitori să fugă.
„Este un căpcăun, este un monstru”, a declarat Gregory Allione, reprezentantul pompierilor, pentru postul francez de radio RTL.
Vântul puternic și temperaturile ridicate îngreunează operațiunile de stingere a incendiilor.
Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Austria, Germania, Grecia, Polonia și România „vin în ajutorul” Franței în lupta împotriva incendiului. „Solidaritatea europeană la lucru!”, a scris el pe Twitter.
În această vară, Franța și o serie de alte țări europene au cunoscut un val de incendii mortale, declanșate de temperaturile record și de seceta de pe continent.
Peste 1.000 de decese au fost atribuite căldurii în Portugalia și Spania.
Incendii de vegetație în mai multe țări
În Marea Britanie, a intrat în vigoare o avertizare de căldură extremă de culoare chihlimbar, cu temperaturi prognozate să atingă 37C în unele zone în următoarele patru zile. Valul de căldură va afecta probabil sănătatea, transportul și condițiile de muncă, avertizează autoritățile.
Incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia, Spania și Italia, în timp ce valul de căldură se extinde în Europa
Incendiul uriaș din regiunea Gironde din Franța a făcut ravagii timp de două zile în apropierea comunei Landiras, la aproximativ 30 km sud-est de Bordeaux.
Mai mulți pompieri au trebuit să fie redistribuiți de urgență din alte regiuni pentru a impulsiona operațiunea în curs de desfășurare.
Aceștia sunt susținuți de avioane specializate care au aruncat apă și substanțe ignifuge.
Dar, în ciuda tuturor eforturilor, incendiul era încă scăpat de sub control joi, au declarat oficialii locali.
„Este pentru prima dată când vedem un astfel de incendiu”, a declarat pompierul francez Jérôme Jean pentru site-ul de știri BFMTV.